Behandeling tijdens zwangerschap

Zwanger ?!!!

Tijdens uw zwangerschap heeft u meer kans op het krijgen van tandvleesproblemen. Door de veranderde activiteit van uw hormonen en een grotere hoeveelheid bloed in uw lichaam, reageert het tandvlees heftiger op de aanwezigheid van tandplak. Extra aandacht voor de mondhygiëne tijdens uw zwangerschap is dan ook zeer belangrijk. Als u alle plaque zorgvuldig verwijdert, levert uw zwangerschap geen extra risico’s op voor het krijgen van tandvleesontstekingen. Bij uw tandarts of mondhygiënist kunt u hulp en tips krijgen voor het verwijderen van plaque.

Andersom geldt er wel een risico. Wanneer er ernstige tandvleesproblemen aanwezig zijn tijdens de zwangerschap heeft dit invloed op uw ongeboren kindje.

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen met niet behandelde tandvleesontsteking waarbij ook het kaakbot is aangetast (parodontitis) een groter kans hebben op een te vroeg geboren kind, dan vrouwen zonder tandvleesontsteking. Zo heeft een zwangere vrouw met deze ontsteking 2 tot 7 maal meer kans op een vroeggeboorte of een kind met een laag geboortegewicht, dan een zwangere vrouw zonder deze ontstekingen. Wanneer er sprake is van een tandvleesontsteking, dan is het belangrijk om dit tijdens de zangerschap te laten behandelen, bij voorkeur in het 2e trimester.

Parodontitis geeft zelden (pijn) klachten. Het is dus zeer belangrijk om uw gebit ook tijdens de zwangerschap regelmatig te laten controleren, zodat indien nodig het probleem op rijd kan worden behandeld door de mondhygiënist

Misselijkheid en eten tijdens de zwangerschap.

Omdat veel vrouwen tijdens de zwangerschap last hebben van ochtendmisselijkheid, neemt vaak het aantal maaltijden toe. (meerdere kleine porties). Dit kan er voor zorgen dat het aantal aanbevolen eetmomenten van 6 per dag overschreden wordt, waardoor de kans op gaatjes toeneemt.

Wanneer u last heeft van misselijkheid bent u waarschijnlijk geneigd om gelijk uw tanden te poetsen voor een frisse smaak. Hierdoor is juist de kans op gaatjes en slijtage door de zuren groter. Het is daarom beter om uw mond te spoelen met een fluoride mondspoelmiddel of met water.

Maagzuur.  

In een later stadium van de zwangerschap kunt u last krijgen van zuurbranden. Hiervoor geld ook dat de kans op gaatjes en slijtage door zuren hoog is. Hiervoor kunt u eventueel, in overleg met uw verloskundige en/of tandarts, contact opnemen met de huisarts om maagzuurremmers te krijgen. De tandarts of mondhygiënist kan u extra fluoridespoeling voorschrijven of aanbrengen.

Elke zwangerschap kost een tand?

Er wordt wel eens gezegd dat je bij elke zwangerschap een tand of kies verliest. Ondanks dat zwangerschap een verhoogd risico geeft op tandvleesonstekingen en gaatjes, kan het verlies van tanden en kiezen worden voorkomen met een goede mondhygiëne en de juiste behandelingen.

Röntgen foto’s tijdens de zwangerschap?

In de tandheelkundige praktijk zullen alleen röntgenfoto’s gemaakt worden van uw tanden, kiezen en kaken. De strooistraling van deze foto’s is zo laag dat wetenschappelijk is bewezen dat het maken van foto’s tijdens de zwangerschap voor het ongeboren kind geen kwaad kan. In onze praktijk kiezen wij er voor om tijdens de zwangerschap alleen in ernstige noodzaak foto’s te maken. De controle foto’s zullen wij na de zwangerschap maken.

Behandelen tijdens de zwangerschap?

Er is geen bezwaar om een zwangere vrouw te behandelen. In verband met eventuele lichamelijk ongemakken plannen wij bij voorkeur behandelingen in het 2e trimester. Ook verdoven is gewoon mogelijk tijdens de zwangerschap.